Pokrzywa nie powinna być traktowana jedynie jako chwast, gdyż posiada całą gamę cennych właściwości, które mogą się przydać człowiekowi w najbardziej niespodziewanym momencie. Pije się ją chociażby w formie herbaty, a także znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach. Dlaczego warto zaprzyjaźnić się z pokrzywą?
Pokrzywa jest cenną rośliną o właściwościach której mówi się wiele. Korzystano z niej już w medycynie ludowej, a to na skutek jej właściwości antybakteryjnych. W przeszłości używało się jej głównie do przyrządzenia zdrowych zup, a aktualnie pije się ją przede wszystkim w formie herbaty. Korzysta się z niej w przypadku tworzenia kosmetyków. Wśród jej najbardziej pożądanych cech wymienia się wzmacnianie organizmu, w związku z tym najlepsza pora na spożywanie herbaty z pokrzywy to jesień oraz zima, gdyż organizm podatny jest wtedy na wszelkiego rodzaju bakterie oraz wirusy.
Pokrzywa wykazuje działanie moczopędne, w związku z tym nie ma lepszego napoju dla osób zmagających się z kamicą nerkową, a także tych w organizmie których gromadzi się woda. Chodzi o to, że roślina sprawia, że organizm usuwa większe ilości mocznika. Należy jednak mieć na uwadze, że zdecydowanie zmniejszy się także ilość występujących w organizmie soli mineralnych oraz witamin, w związku z tym nie można przesadzać z jej ilością.
Roślina to źródło witaminy B1, C, E oraz K. Zawiera znaczne ilości fosforu, manganu, krzemu oraz wapnia, umożliwiają one właściwe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Herbata z pokrzywy zostaje polecona osobom, które zmagają się z trądzikiem, wpływa ona pozytywnie na pozbycie się z organizmu toksyn – oczyszcza skórę, wątrobę, trzustkę oraz żołądek. Warto sięgać po nią w przypadku dolegliwości z układem trawiennym, biegunkami oraz przy nieżycie jelit. Jeśli człowiek zmaga się z łupieżem może przygotować płukankę na skórę głowy. Z kolei ten sam napar używany do płukania ust sprawi, że jama ustna zostanie odkażona, a niemiły zapach z buzi zwalczony.
Pokrzywa, mimo iż tak zdrowa może również zaszkodzić. Właśnie dlatego nie można przekraczać 4 filiżanek w ciągu jednego dnia. Nie jest ona rekomendowana dla cukrzyków, a także osób zmagających się z dolegliwościami narządów rodnych, mowa głównie o nowotworach, mięśniakach oraz krwawieniach. Choroby nerek to także kolejne przeciwwskazanie do regularnego sięgania po pokrzywę.