Kiedy napięcie zwieracza dolnego przełyku jest znacznie obniżone, wtedy nie funkcjonuje on, jak należy i dlatego dostaje się do niego kwaśna treść żołądkowa. Pojawia się niemiłe uczucie pieczenia, także w klatce piersiowej, co popularnie nazywa się zgagą. Schorzeniem tym bardziej zagrożone są osoby otyłe, chorujące na cukrzycę oraz kobiety w ciąży (zwiększone ciśnienie na żołądek powoduje otwieranie światła przełyku). Duży wpływ może mieć także nieodpowiednia dieta – jedzenie tłustych potraw i słodyczy, ponieważ pobudzają one wydzielanie hormonów wpływających niekorzystnie na mięśnie zwieracza przełyku. Do refluksu prowadzi też czasami zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Zdarza się też, że po zjedzeniu niektórych produktów pojawia się zgaga, ale nie jest ona związana ze stanem zapalnym. Dzieje się to np. po spożyciu alkoholu, smażonych potraw, kofeiny, czekolady, coca-coli, owoców cytrusowych i ostrych przypraw oraz wszystkich innych produktów wywołujących nadmierną produkcję kwasu żołądkowego.

Inne objawy refluksu

Oprócz odczuwanej zgagi – uczucia palenia czy pieczenia w klatce piersiowej i przełyku może też pojawiać się ból brzucha, suchy kaszel, chrypka i oraz puste i kwaśne odbijanie będące skutkiem nadkwasoty. Niektóre z objawów schorzenia mogą ulec nasileniu bezpośrednio po spożyciu tłustych posiłków, ale też podczas nachylenia się bądź parcia. Badania, które są pomocne przy diagnozowaniu refluksu to m.in. gastroskopia, RTG przełyku oraz ph-metria lub manometria (badania na określenie napięcia zwieracza przełyku). Trzeba też pamiętać, że nie zawsze ww. objawy świadczą o refluksie, ponieważ mogą wskazywać na zwykłą niedyspozycję żołądkową po posiłku, ale też inną chorobę, np. kłopoty z układem naczyniowo-sercowym.

Jak leczyć refluks?

Przede wszystkim liczy się odpowiednia dieta, pomagająca utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Wprowadzenie do jadłospisu takich produktów jak chude gotowane mięso, gotowane warzywa, np. marchew, cukinia, kalafior oraz owoce mało kwaśne, np. banany i brzoskwinie to podstawa.  Warto też sięgać po takie produkty jak kasze i płatki owsiane, chude ryby oraz rośliny strączkowe. Zakazane są natomiast ww. potrawy tłuste, smażone, wysoko przetworzone, cebula, ogórki, pomidory, przetwory mleczne, czekolada, kofeina, napoje słodzone i gazowane, orzechy.

Oprócz diety warto też zwrócić uwagę na to, aby nie spożywać posiłków bezpośrednio przed snem. Należy jeść częściej a w mniejszych ilościach oraz dążyć do redukcji masy ciała. Noszenie obcisłych ubrań również nie jest wskazane, ponieważ może zaostrzać dolegliwości. Zaleca się spanie z głową nieco wyżej uniesioną, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zarzucania treści żołądkowej do przełyku.