Co jeść przy cukrzycy?

Z cukrzycą zmaga się ogromna część populacji nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Co gorsza, pacjenci są coraz młodsi, co rodzi powszechną konsternację. Przekonaj się co powinno znaleźć się w diecie osoby zmagającej się z tą chorobą, a czego należy unikać.

Rola diety w trakcie cukrzycy

Dieta w trakcie zmagania się z cukrzyca odgrywa najważniejszą rolę. Wybór pożądanych produktów sprawia, że można utrzymać właściwą masę ciała, stężenie glukozy pozostaje na odpowiednim poziomie, a do tego nie cierpi na tym ciśnienie tętnicze oraz stężenie lipidów. Cukrzycy musza pamiętać o tym, że ich posiłki odbywają się w regularnych odstępach czasu, a także muszą mieć konkretną wielkość. Nie mogą również pozwolić sobie na spożywanie wszystkiego co jedli przed wystąpieniem choroby. Wartość kaloryczna, liczba węglowodanów, białek i tłuszczy musi być bezustannie kontrolowana. Przeciętna dieta osoby z tą dolegliwością opiera się na 5 stosunkowo niewielkich posiłkach, które bazują na składnikach posiadających małą zawartość węglowodanów.

W przypadku cukrzycy typu 2, która występuje u większości przypadków, która uwarunkowana jest otyłością, dieta umożliwia normalne życie. Węglowodany powinny stanowić około 45 procent całej energii, która znajduje się w pokarmie. W przypadku, kiedy węglowodany posiadają niski indeks glikemiczny i do tego są źródłem cennego błonnika spożycie można zwiększyć aż do 60 procent. Oprócz węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym należy spożywać także tłuszcze, których wartość wynosi około 30 procent oraz białko – około 20.

Osoby zmagające się z cukrzycą mogą spożywać produkty zbożowe, czyli pieczywo razowe oraz żytnie, kasze, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż oraz płatki owsiane. W diecie nie może zabraknąć również owoców i warzyw, jednakże z tymi pierwszymi nie należy przesadzać, a to ze względu na występujące w nich naturalne cukry, czyli fruktozę. Kiedy wziąć pod uwagę mięso należy jeść przede wszystkim cielęcinę, indyka, kurczaka, szynkę wołową oraz drobiową, a także chude ryby. Nie ma tutaj miejsca na wieprzowinę oraz duże ilości czerwonego mięsa. Kiedy wziąć pod uwagę produkty mleczne można spożywać chude sery. Z kolei w przypadku tłuszczy najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy.

Cukrzycy nie powinni sięgać po pieczywo pszenne oraz inne wyroby, które powstają z tej mąki, biały ryż oraz zbyt długo gotowaną kaszę, a także rozgotowane warzywa. W ich diecie nie powinny pojawiać się frytki, banany oraz winogrona, śmietana, tłuste mleka oraz sery. Baranina, kaczka oraz wieprzowina, czekolada, miód, dżemy, alkohol, tłuszcze zwierzęce i sól to kolejne produkty, które najlepiej wyeliminować, a przynajmniej ograniczyć.

Rekomendowane artykuły