Biegunka jest najczęściej efektem zakażenia wirusowego lub zatrucia pokarmowego. Organizm chce wtedy jak najszybciej pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych z organizmu. Czasem biegunce towarzyszą również wymioty, bóle brzucha, gorączka i ogólne osłabienie. Z wirusami organizm musi poradzić sobie sam, na infekcje bakteryjne można podać odpowiednie antybiotyki.

Przy ostrej biegunce należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, ponieważ przy częstym wypróżnianiu tracimy nie tylko wodę, ale i elektrolity. Przy delikatnych objawach wystarczy pić dużo wody, jeść pokarmy, które zatrzymują biegunkę np. kleik ryżowy na wodzie. Należy unikać słodyczy, owoców, nabiału, kawy i herbaty. Kiedy objawy są ostre i co chwila biegamy do toalety, możemy wspomóc się preparatami z apteki takimi jak elektrolity, węgiel aktywowany na biegunkę, leki z nitrofuranem działające przeciwbakteryjnie.

Jak działają leki na biegunkę?

Elektrolity jak sama nazwa wskazuje, zawierają potas, magnez, sód i wapń. Zapobiegają odwodnieniu organizmu, co może być bardzo niebezpieczne, szczególnie dla dzieci. Węgiel aktywowany na biegunkę zbiera wszystkie bakterie powodujące biegunkę i pomaga usunąć je z organizmu. Stosowany jest od lat przy tego typu problemach. Należy jednak pamiętać, że węgiel aktywowany na biegunkę może być przyjmowany przez krótki czas, gdyż wchłania również enzymy trawienne. W aptekach dostępne są również preparaty zawierające smektyn dwuoktanościenny, które zatrzymują biegunkę i skracają czas jej trwania. Jeżeli podejrzewamy, że zbyt częste wypróżnienia są spowodowane infekcją bakteryjną, można stosować leki przeciwbakteryjne z nitrofuranem.

Jak zapobiegać biegunkom?

Biegunki wirusowe dopadają przynajmniej raz w życiu każdego, podobnie jak zatrucia. Aby się przed nimi uchronić, należy dbać o ogólną kondycję organizmu i układu odpornościowego, jeść kiszonki dla prawidłowej flory bakteryjnej i dbać o higienę. Do przygotowywania posiłków należy używać świeżych produktów ze sprawdzonych źródeł. Powinny być one odpowiednio oczyszczone i poddane obróbce termicznej, jeżeli to konieczne.